Acerca de
הקטנת חזה
הקדמה
ניתוח הקטנת חזה הינו בין הניתוחים עם מדדי שביעות רצון בין הגבוהים ביותר בקרב מטופלות כירורגיה פלסטית. הסיבה לכך בעצם טמונה בעובדה שהתלונות של הנשים הפונות לניתוח זה אינן אסתטיות בלבד, אלא גם תפקודיות.
אותן הנשים יספרו על קושי לבצע פעילות גופנית, כאבי צוואר וגב, לחץ בכתפיות ופריחות בכפלים. ויתכן שהחזה פשוט גדול ולא פרופורציוני לגוף – סיבה טובה בפני עצמה. אם גם את סובלת מתסמינים מסוג זה, אז אפשר לומר די בבטחה כי תהי מאוד מרוצה לאחר הניתוח!
שאלות נפוצות
האם חזה גדול מעלה סיכוי לצניחה?
התשובה היא כן. במחקרים שנעשו עולה התמונה הברורה כי לגודל החזה (כמו גם לעישון, משקל גבוה של האישה, הריונות והגיל) קיימת השפה שלילית מבחינת צניחת החזה.
מה בפועל עושים בניתוח?
בניתוח זה מורחקות רקמת העור, שומן והשד ומבוצע עיצוב ומיקום מחדש של רקמת השד. כתוצאה השדיים הופכים להיות קטנים יותר, מורמים, זקורים, עגולים יותר ובעלי מראה מלא. חשוב לדעת כי בכל ניתוח הקטנת חזה קיים מרכיב של הרמה וזהו כמובן דבר רצוי מאוד.
אילו בדיקות הדמיה מומלצות לפני הניתוח הקטנת חזה ומאיזה גיל?
לכל מועמדת לניתוח מעל גיל 35 מומלץ לבצע בדיקת אולטרסאונד שדיים ומעל גיל 50 רצוי להצטייד בממוגרפיה. במקרים של סיפור אישי/משפחתי של סרטן השד יבוצעו הבדיקות הללו בגיל צעיר יותר בהתאם להמלצתו של ד״ר משה.
שיטות והליך הניתוח הקטנת חזה
במהלך הניתוח ד״ר משה מרחיק את עודפי העור, השומן והשד וממקם את הפטמה והעטרה במיקום חדש וגבוה יותר ומבצע עיצוב של השד, שבסיומם מתקבל שד מורם, מעוצב ופרופורציונלי למבנה הגוף.
בגדול קיימות 2 שיטות המקובלות כיום בעולם לביצוע הקטנת החזה.
״סוכריה על מקל״ – כוללת צלקת סביב העטרה וצלקת אנכית כלפי מעטה. שיטה זאת מתאימה לשדיים עם עודפי עור ורקמה קטנים עד בינוניים. לרוב הצלקות מתטשטשות עם הזמן בצורה יפה ובסיכומו של דבר המראה האסתטי היפה של השדיים גובר על מראה הצלקות.
״עוגן״ (Inverted "T") – כוללת בנוסף אל הצלקות סביב העטרה והצלקת האנכית גם צלקת רוחבית בחלקו התחתון של השד. צלקת זאת שבדרך כלל מוסתרת בצורה יפה על ידי החלק התחתון של השד, מאפשרת למנתח להתגבר על עודפי עור ורקמה משמעותיים יותר. על כן שיטה זאת מתאימה לשדיים גדולים יותר.
הניתוח מבוצע בהרדמה כללית בתנאי אשפוז יום. טרם ההרדמה תפגשי עם רופא מרדים, אשר יספק לך את המידה הדרוש לקראת הניתוח מבחינת ההרדמה.
חשוב לדעת! רקמת השד כמו גם שער רקמות גוף האדם, אינן זהות בתכונות המובנות הפנימיות שלהן וכן אינן מתנהגות תמיד כמצופה ועל כן אף לאחר ביצוע הקטנה קורית לעתים צניחה נוספת בתווך הקצר לאחר הניתוח, אשר דורשת ניתוח חוזר נוסף, על מנת לאפשר הגעה לתוצאה הטובה ביותר.
סיכונים ותופעות לוואי
כמו בכל פרוצדורה כירורגית גם בהקטנת חזה יתכנו סיבוכים וסיכונים. ככלל הסיבוכים הינם נדירים למדי וברובם ניתן לטפל.
דימום – מדובר בסיבוך נדיר למדי, אך אחד שדורש התייחסות מהירה ופעילה. לרוב הדימום מופיע ביממה או שתיים לאחר הניתוח ונובע מכלי דם שנפתח ומדמם ללא הפסקה. חושב להבדיל תופעה זאת משטפי דם רגילים השכיחים ואף צפויים לאחר כמעט כל פעולה כירורגית. לרוב במקרה של דימום חריף רואים נפיחות הולכת וגדלה במהירות בשד יחיד. דבר המאוד בולט בהשוואה לשד המנותח השני. לעיתים במצב כזה נדרשת פעולה כירורגית נוספת בחדר ניתוח בהרדמה כללית. במהלכה מבוצעת פתיחה של חלק מהצלקות הקיימות, בקרת דמם קפדנית וסגירה. לרוב מקובל להשאיר אף צינורית ניקוז למשך 24 שעות לאחר הניתוח.
זיהום – לרוב מדובר בסיבוך לא שכיח ואף אחד שחולף עם טיפול אנטיביוטי פומי (דרך הפה).
פעירות זעירות – לרוב מדוב בפצעים קטנים, אשר מתרפאים בצורה עצמונית עם משחה אנטיביוטית מקומית.
צלקות לא אסתטיות – למרות טכניקת סגירה המאוד מדוקדקת והקפדנית בה נוקט ד״ר משה, צלקות יפות תלויות בעוד משתנים רבים אחרים שאינם בשליטתם של המנתח. לרוב לגנטיקה או במילים אחרות איך המטופל מרפא את הפצעים תהיה חשיבות מכרעת מבחינת הצלקות. נושא הצלקות אף כל כך מורכב כי אצל אותו המטופלת במקומות שונים בגוף יכולות להיות צלקות שונות בטבען. על מנת לשפר מראש את הצלקות תתבקשי לחבוש חבישות מיוחדות לאחר הניתוח.
חשוב לדעת שגם לעישון קיימת השפעה שלילית לא מבוטלת על הצלקות.
אסימטריה (חוסר שוויון) – ראשית חשוב לזכור כי איננו סימטריים וזהים בשום איבר זוגי הקיים בגופינו ועל כן גם הציפיה לסימטריה מושלמת לאחר הניתוח תקשה על שביעות הרצון. תהליכים אותם עוברת רקמת השד בשני הצדדים איננה זהה אף היא. הנפיחות, הצלקת הפנימית, השפעת הגרביטציה על צורת השד עלולות להיות שונות גם הן. על כן יתכנו הבדלים בין השדיים בגודל, צורה, גובה הפטמות, גודל וצורת העטרות.
הפרעות בהנקה – בניתוח תתכן פגיעה בצינורות החלב המוליכים אל הפטמה ועל כן קיים סיכוי סביר כי אחריו לא יהיה ביכולתך להניק.
איבוד תחושה - לרוב כלל השינויים בתחושה המופעים סביב הניתוח (וכאן מדובר בירידה בתחושה או דווקא ברגישות יתר) חולפים עצמונית תוך מספר שבועות לאחר הניתוח. לעיתים רחוקות יותר התהליך עלול לקחת אף חודשים עד שנים. עם זאת קיימים מקרים בהם באזורים מסוימים בשדיים או בקומפלקס פטמה-עטרה תעלם תחושה באופן קבוע (או מאידך תוותר רגישות יתר קבועה). קיים קושי רב (אם בכלל) לטפל בשינויים תחושתיים אלה.
פגיעה באספקת דם לפטמה ו/או עטרה – במקרים נדירים למדי במיוחד בנשים בקבוצות סיכון (דוגמת מעשנות או סובלות מבעיות קרישה) תתכן פגיעה באספקת הדם לפטמה/עטרה וכתוצאה נזק למבנים האלה. על כן החשיבות הרבה של הפסקת העישון במשך 3 שבועות בטרם ו3 שבועות לאחר הניתוח.
לאחר הניתוח
עם כל יום שיעבור לאחר הניתוח הכאבים ילכו ויפחתו בהדרגה. לאחר כשבוע רוב הכאבים ייעלמו. לאחר הניתוח השדיים לעיתים רגישים למגע ולפעמים יש ירידה בתחושה. גם התופעות האלו יחלפו עם הזמן. לאורך כל תקופת ההחלמה לאחר ניתוח ובמשך כחודש וחצי תתבקשי ללבוש חזייה ייעודית וזאת על מנת לאפשר לחזה להתקבע במנח הנכון והרצוי.
מתי ניתן לחזור לפעילות גופנית?
כדאי להימנע מפעילות ספורטיבית כחודש וחצי לאחר הניתוח וכמובן לזכור שהשדיים רגישים מאוד ועדיף להתייחס לאזור בעדינות מרבית.
מתי אפשר לחזור לעבודה?
מומלץ לקחת מנוחה של כשבוע-שבועיים לאחר הניתוח, בגלל החולשה והעייפות.
מתי יורדת הנפיחות?
לאחר הניתוח השדיים נפוחים, עקב בצקת והצטברות של נוזלים, לאחר מספר שבועות התופעות נעלמות בהדרגה והשד מתחיל לקבל צורה הרבה יותר טבעית. התוצאה הקרובה לסופית מתקבלת בדרך כלל כ-3 חודשים לאחר הניתוח.
מתי רואים את התוצאה הסופית?
מרבית הנפיחות ושטפי הדם יחלפו לאחר מספר שבועות. אך עם זאת התוצאה הסופית צפויה להתקבל רק לאחר כחצי שנה.
איזה מעקב מבצעים לאחר ניתוח הקטנת חזה?
לאחר ניתוח הקטנת חזה יש להמשיך בתוכנית הקבועה לגילוי מוקדם של סרטן השד. התוכנית כוללת בדיקה ידנית עצמית, בדיקה ע״י כירורג שד, ממוגרפיה או אולטרסאונד עפ״י המלצת משרד הבריאות.
ד״ר משה עושה כמיטב יכולתו להימנע מסיבוכים שתוארו לעיל ואף לטפל בהם בצורה מיטבית בשלב מוקדם ככול האפשר. אם זאת לא כל התופעות לוואי, סיבוכים והסיכונים ניתנים לשליטה ולעיתים קיים צורך בניתוח נוסף. במקרה כזה של ניתוח המצריך טיפול ניתוחי בבית חולים, המטופלת לא תישא בהוצאות שכר המנתח, אך כן תחויב בשכר מרדים, שכר חדר ניתוח והאשפוז.