top of page

Acerca de

הקדמה 

כל האיורים-09.png

ניתוח מתיחת עפעפיים עליונים ו/או תחתונים הינו אחד הניתוחים השכיחים, המתגמלים מבחינת שביעות רצון המטופלים ולבסוף עם טווח מאוד רחב של מטופלים המבצעים אותו. בעיית עודף עור בעפעפיים או בשמה הלועזי Dermatochalasis אומנם הינה בעיה שכיחה מאוד ומתפתחת עם התקדמות הגיל, אך בהחליט לא רק. לעיתים לא כל כך רחוקות נראים אנשים בהחליט צעירים בשנות ה20, ה30 וה40 לחייהם עם בעיית עודף עור ומיקום הנמוך של הגבות. כמובן שלא מדובר בבעיית הזדקנות, אלא מרכיב גנטי בולט, אשר בהתבוננות קרובה, לעיתים ניתן לזהות אצל אחד ההורים של המטופל. לרוב המטופלים (מדובר בגברים ונשים כאחד) יתלוננו על הפרעה בשדות ראיה, מראה עייף והערות מהסביבה על העדר רעננות בפנים. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שבכל תקשורת המילולית והלא-מילולית עיניים מהווים מוקד הסתכלות ראשוני ובלית ברירה האזורים סביב העיניים הינם ראשונים אותם קולט המוח שלנו ונותן התייחסות בהתאם.​

קיימות שתי תופעות שכיחות, אשר לעיתים מתלוות לבעיית עודף עור בעפעפיים ולשתיהן דרושה התייחסות מתאימה.

  • בלט שומן בעפעף עליון או תחתון. השומן המדובר נמצא אצל כולנו החל מיום הלידה, ומדובר בשומן העוטף את גלגל העין מצדיו ומהווה מין מגן שמרפד ומונע פגיעה של העין מעצמות הגולגולת. עם זאת כאמור עם הגיל או השפעות הגנטיות, לעיתים שומן זה מן פורץ את המחיצות ונדחף קדימה, דבר הנראה בפועל כ״שקיות מתחת לעיניים״ או ״בליטה בעפעף עליון״. טיפול בבעיה זאת נעשה במסגרת הניתוח והינו חלק אינטגרלי בלתי נפרד מכל ניתוח עפעפיים (כמובן במידה והבעיה אכן קיימת)

  • צניחת גבות. למרות שלא תמיד המטופלים ממקדים את הבעיה לאזור הגבות, צניחת הגבות קשורה ישירות למראה העייף והמזדקן של העיניים ושל הפנים בכלל. ניתוח הרמת גבות אינו ניתוח שמבוצע באופן אוטומטי כחלק מניתוח מתיחת עפעפיים. אך מניסיון רב שנים ניתן להגיד ששילוב של שני הניתוחים (במידה ואכן קיימת צניחת גבות) יספק את התוצאה הטובה ביותר.

הרמת עפעפיים.png

דברים שחשוב לדעת לגבי הרמת עפעפיים:

  • כל מטופל עובר הערכה קפדנית ואישית ע״י ד״ר מיכאל משה לצורך התאמת הפרוצדורה הניתוחית המתאימה והנכונה ביותר

  • מתיחת עפעפיים איננה מטפלת בקמטוטים בעפעפיים או לצידי העיניים

  • הניתוח אינו משפר כהויות מתחת לעיניים

  • מתיחת עפעפיים עליונים איננה משפרת כלל את צניחת הגבות וכאמור מצריכה ניתוח משולב המתייחס גם לגבות

  • הניתוח נעשה לרוב תחת טשטוש או הרדמה כללית

  • תופעות הקשורות לעיניים עצמן כגון: יובש בעיניים או הפרעות ראיה לא צפויות להשתפר לאחר הניתוח ובמקרים נדירים עלולות אף להחמיר

  • להבדיל מניתוח עפעפיים עליונים בו תמיד מוסרים עודפי עור ורק במידת הצורך מוסרת רקמת שומן, בניתוח מתיחת עפעפיים תחתונים תמיד מוסרים עודפי שומן ורק לעיתים מוסרים גם עודפי עור.

 

הליך הניתוח

כאמור ניתוח נעשה בטשטוש או בהרדמה כללית.

 

עפעפיים עליונים

לאחר סימון בעמידה של המטופל, מתחילים בתהליך ההרדמה הכולל בין היתר הרדמה מקומית של העפעפיים. בשלב הבא מבוצעת כריתה של עודפי העור ובמידת הצורך מבוצעת הסרה נקודתית של עודפי השומן. החתך נעשה ברובו המכריע בכפל העפעף ואינו נראה לעין. במקרים מסוימים בהם קיים עודף עור ניכר הגולש לצידי העיניים (לכיוון הרקות) מעריכים את הצלקות במידה הנחוצה. לרוב הצלקות של מתיחת עפעפיים (כולל לצידי העיניים) מתמזגות מצוין עם הקמטים ולא נראות כלל לעין.

משך הניתוח כ45 דקות ובסיומם המטופל מועבר להתאוששות עם תפר בודד בכל צד וקרח על העפעפיים לצורך הורדת הבצקת והנפיחות.

לאחר כשבוע התפר מוסר והמטופל חוזר לחיי היום יום.

 

עפעפיים תחתונים

קיימות מספר שיטות לטיפול בעפעפיים תחתונים:

חתך פנימי (Transconjunctival) – החתך נעשה בחלקו הפנימי של העפעף (כלומר אין בכלל צלקות חיצוניות). השיטה הזאת טובה מאוד למצבים בהם המטופל סובל מבלט שומן בלבד ואינו מיועד לעבור כריתת עודפי עור.

חתך פנימי בתוספת חתך חיצוני (צמוד לגבול הריסים) (Subciliary) – הטיפול בבלט שומן נעשה כמו בשיטה הראשונה, אך בשיטה הזאת אף מטפלים גם בעודפי העור המופיעים על פני העפעף. חשוב לציין כי קיימות אף שיטות משלימות לא-כירורגיות לטיפול בעודפי עור הנוטרים (דוגמת פילינגים) ומטרתם השלמת הטיפול בקמטוטי העפעפיים ועודפי העור המתונים לאחר הניתוח כריתת עודפי השומן.

לאחר הניתוח

לרוב הניתוח נעשה במסגרת אשפוז יום (כלומר משתחררים לאחר מספר שעות הביתה). הטיפול לאחר הניתוח כולל חבישות קרות (קרח) במשך כיומיים לאחר הניתוח וטיפות לעיניים אשר מטרתן אף הן להוריד את הבצקות והנפיחות בעיניים.

ניתן להתחיל להתקלח ולהרטיב את מקומות הניתוח החל מיממה לאחר הניתוח. והחלק הארי של הנפיחויות והבצקות צפוי להעלם במשך כשבוע ראשון.

הוצאת התפרים תתבצע לאחר כשבוע ע״י ד״ר משה.

 

תופעות לוואי

  • נפיחויות, בצקות, שטפי דם בעפעפיים ואף מסביב (לרבות בתוך הלחמיות -הלבן של העיניים), טשטוש ראיה, יובש בעיניים, סגירה לא מלאה של העיניים – כל אלו הן התופעות לוואי השכיחות וכמעט בלתי נמנעות של ניתוחי העפעפיים ורובן המכריע חולף ללא כל זכר בימים ושבועות לאחר הניתוח.

  • צלקות – כאמור רוב הצלקות ממקומות באזורים נסתרים, אך גם חלקן הקטן אשר נשאר במקומות יותר חשופים (לדוגמא לצידי העיניים לכיוון הרקות) לרוב מתמזג יפה עם הקמטים הטבעיים.

  • חשיפת הלחמית של העין (החלק הלבן של העין) בעפעף התחתון – לרוב מדובר בתופעה חולפת עצמונית. במקרים נדירים מדובר בסיבוך הנקרא Ectropion הנובע מקיצור/התכווצות יתר של העפעף. במקרים אלה מומלצת המתנה של מספר חודשים ועיסוי העפעפיים. במידה ולא נצפה שיפור, ייתכן צורך בניתוח מתקן.

  • היוותרות של חלק מבלטי שומן – חובה לזכור שמדובר בפעולה כירורגית שבאה לשפר את התופעות המדוברות, אך כמו לכל פעולה אגריסיבית או עודפת מדי עלולה להתקבל תוצאה לא מחמיאה ומוגזמת. למראה זה אף קיים שם – Hollow eyes (כלומר עיניים מרוקנות/שקועות). על כן כמו בכל פעולה כירורגית נפעל לפי העיקרון Less is more (פחות זה בעצם יותר) ונשאף לבצע שינויים מתונים ואסתטיים.

  • צניחת העפעף העליון כתוצאה מפגיעה בשריר הישר העליון (Superior rectus m.). סיבוך נדיר למדי, אשר ניתן לתיקון ניתוחי.

  • דמם רטרובולברי (מאחורי גלגל העין) – מדובר בסיבוך נדיר מאוד, המצריך התערבות כירורגית מהירה, לשחרור הלחץ על גלגל העין.

  • ראיה כפולה או פזילה – תופעה נדירה למדי היכולה לנבוע מפגיעה באחד השרירים הישרים מסביב לעין. לרוב התופעה חולפת באופן עצמוני.

  • יובש ודלקות בעיניים – נמצאות בשכיחות אצל אנשים אשר סבלו מאותן הבעיות עוד בטרם הניתוח. ניתן לטפל בעזרת טיפול שמרני (טיפות וכו׳.)

  • פגיעה בריסים ונשירת ריסים – סיבוך נדיר למדי

  • נטייה לדמעות עקב הפרעה בצינורות ניקוז הדמעות - לרוב חולף עצמונית

 

 

ד״ר משה עושה כמיטב יכולתו להימנע מסיבוכים שתוארו לעיל ואף לטפל בהם בצורה מיטבית בשלב מוקדם ככול האפשר. עם זאת לא כל התופעות לוואי, סיבוכים והסיכונים ניתנים לשליטה ולעיתים קיים צורך בניתוח נוסף. במקרה כזה של ניתוח המצריך טיפול ניתוחי בבית חולים, המטופל לא ישא בהוצאות שכר המנתח, אך כן יחויב בשכר מרדים, שכר חדר ניתוח והאשפוז.

bottom of page